cycles synchronization

SIMATIC S7-200/300/400, Step7, PCS7, CFC, SFC, PDM, PLCSIM,
SCL, Graph, SPS-VISU S5/S7, IBHsoftec, LOGO ...
Post Reply
indian
Posts: 107
Joined: Fri Aug 11, 2006 6:16 pm
Location: Russia, Komi

cycles synchronization

Post by indian » Tue Aug 13, 2019 7:33 pm

Sorry dear colleagues for a simple question.
How to synchronize cycles of Profibus and user program?

CoMod
Site Admin
Posts: 3512
Joined: Thu Feb 16, 2006 3:25 pm
Location: Russia
Contact:

Re: cycles synchronization

Post by CoMod » Wed Aug 14, 2019 6:26 am

When accessing the port PQW / PIW outside the process image, the program directly accesses the port at the given time and then continues to execute the program.

При обращении к порту вне образа процесса PQW/PIW программа напрямую в данный момент времени обращается к порту и потом продолжает выполнение программы.

(sfaq) https://support.industry.siemens.com/cs ... n&lc=ru-RU

indian
Posts: 107
Joined: Fri Aug 11, 2006 6:16 pm
Location: Russia, Komi

Re: cycles synchronization

Post by indian » Wed Aug 14, 2019 1:57 pm

Not exactly that I keep in mind. I faced OB61 don't works as I need. I found out there are many exceptions when synchronization tools are not applicable. It seems I faced one of them.

Не совсем то. Кажется я уже понял почему OB61 не работает так как надо. Очень длинный перечень исключений.
ЗЫ проблема возникла после замены контроллера на однотипный, но более быстрый. При этом время цикла профибас стало больше чем цикл OB1.

Dfcz
Posts: 680
Joined: Tue Dec 26, 2006 5:21 am
Location: Russia

Re: cycles synchronization

Post by Dfcz » Thu Aug 15, 2019 3:17 pm

Странно, я все время думал, что профибас и не может быть быстрее процессора.
Видимо надо уточнять о чем речь.

indian
Posts: 107
Joined: Fri Aug 11, 2006 6:16 pm
Location: Russia, Komi

Re: cycles synchronization

Post by indian » Tue Aug 20, 2019 8:17 am

Сurrently it is true. New CPUs are very fast. More than 30 times faster than 15 years ago. I did replacement two 315 CPU units. As temporary patch I been forced to load CPU by dummy calculations.

CoMod
Site Admin
Posts: 3512
Joined: Thu Feb 16, 2006 3:25 pm
Location: Russia
Contact:

Re: cycles synchronization

Post by CoMod » Tue Aug 20, 2019 12:15 pm

indian wrote:
Tue Aug 20, 2019 8:17 am
Сurrently it is true. New CPUs are very fast. More than 30 times faster than 15 years ago. I did replacement two 315 CPU units. As temporary patch I been forced to load CPU by dummy calculations.
I don’t understand how it was possible to write a program so that after 15 years it would stop working correctly (boom)
For 20 years I have been releasing a series in one direction and changing 315/317 sequentially without any changes in the program ...
I just have cause-effect relationships depending on events, and not on execution time ...
There was a game on Iskra-1030(XT i8086): I take off from the airfield
and soon the enemy arrives and we begin to fight ...
I win ... the enemy is defeated ...

A new AT286 arrived: I haven’t had time to take off yet,
and the enemy has already arrived and bombed me on take-off ...


я не понимаю как можно было написать программу, чтобы она через 15 лет перестала правильно работать (boom)
Я уже 20 лет по одному направлению выпускаю серию и последовательно меняю 315/317 без каких либо изменений в программе... просто у меня причинно-следственные связи зависят от событий, а не от времени исполнения...
Была на Искре-1030 игра: я взлетаю с аэродрома и вскоре прилетает вражина и мы начинаем сражаться... я побеждаю... враг повержен...
Пришла новая АТ286: я ещё не успел взлететь, а вражина уже прилетела и разбомбила меня на взлёте...

sania
Site Admin
Posts: 1192
Joined: Sat Aug 13, 2005 6:15 am

Re: cycles synchronization

Post by sania » Thu Aug 22, 2019 6:09 am

you can set minimum scan time like old cpu scan & check if now correct

Post Reply