[?]: connect encoder omron to FM350-2

SIMATIC S7-200/300/400, Step7, PCS7, CFC, SFC, PDM, PLCSIM,
SCL, Graph, SPS-VISU S5/S7, IBHsoftec, LOGO ...
Post Reply
FVSOLO
Posts: 5
Joined: Sat May 02, 2009 10:08 am
Location: Thailand

[?]: connect encoder omron to FM350-2

Post by FVSOLO » Sat May 02, 2009 10:42 am

now i use encoder omron(type: E6C2-CWZ6C) that is NPN type it have five lines so i use brown connect with 24Vdc,Blue 0 Vdc ,Black(Phase A) connect to Chanel A0 of FM350-2 and i test rotation shaft of encoder by hand and see counter value by load PIW272 it have data but not change.

so i think encoder type not match with PLC? may be PNP type?

if it can work anybody please explain about wiring connect FM350-2 and how to get counter data from encoder or recommend about encoder it work with this module

thank a lot.

PLC_ITA
Posts: 244
Joined: Sat May 27, 2006 6:46 am
Location: Europe

Post by PLC_ITA » Sun May 03, 2009 7:56 am

i don't know the indicate encoder, but you need a positive pulse to send a FM card.
You need to configure the card ( download from siemens support the tool )
and then load the example.
use the FC into example to read the counter and appropriate job to read/write . not use the perifery to read

manual :
http://support.automation.siemens.com/W ... 4&x=19&y=4

software cofiguration tool:
http://support.automation.siemens.com/W ... 4&x=19&y=4

flopez
Posts: 96
Joined: Sat Feb 25, 2006 11:33 pm
Location: Europe

omron(type: E6C2-CWZ6C)

Post by flopez » Sun May 03, 2009 12:49 pm

Image
With this scheme presented here, works as a PNP and ready to work with FM350

flopez
Last edited by flopez on Sun May 03, 2009 10:13 pm, edited 1 time in total.

FVSOLO
Posts: 5
Joined: Sat May 02, 2009 10:08 am
Location: Thailand

Post by FVSOLO » Sun May 03, 2009 2:53 pm

Thank you everyone for answer

now i send pulse to FM350-2 and can get count value but encoder still not work i think i should change to PNP-Type because i test with omron plc it's work.

Thank you a lot of all

flopez
Posts: 96
Joined: Sat Feb 25, 2006 11:33 pm
Location: Europe

Post by flopez » Sun May 03, 2009 10:14 pm

FVSOLO wrote:now i send pulse to FM350-2 and can get count value but encoder still not work i think i should change to PNP-Type because i test with omron plc it's work.
With this scheme presented here, works as a PNP and ready to work with FM350
flopez

PLC_ITA
Posts: 244
Joined: Sat May 27, 2006 6:46 am
Location: Europe

Post by PLC_ITA » Tue May 05, 2009 8:32 am

to try purpose, connect out A into a classic digital input and check if the led blink

Sinamics
Posts: 1
Joined: Sun Jan 27, 2019 12:13 pm

Re: [?]: connect encoder omron to FM350-2

Post by Sinamics » Sun Jan 27, 2019 12:18 pm

Hi
I have the same problem, could someone please re-post the image above explaining how this encoder should be wired.


I have couple of rotary encoders im not able to read any values from, type:
  • 1000P/R 3 Channel 6mm (NPN)
    MUJIE M38S6-C
Im using FM350-2 counter module, connected to 315-2 CPU.
Im not able to get any count readings, using the commissioning tool in HW.

Encoder has A-B-Z and +- wires and i have connected A to A0 and B to B0 and 24v power.
FM350-2 has 24v on L+ and ground on M. There are no errors in the CPU or counter module.

I have a hunch that this encoder may not be supported by the FM350-2 module, as this one i NPN type.

Encoder datasheet.
https://drive.google.com/file/d/1mjNJpj ... sp=sharing

Could anyone please let me know if i can use this encoder with FM350-2 counter card.?

Thanks in advance.
Adrian

Post Reply